După 32 de ani de activitate neîntreruptă, Avicola Călăraşi pune lacătul pe uşă. În plin scandal al cărnii de pui infestate cu salmonella, firma din Bărăgan a descis să închidă fabrica. De aici pleca, anual, 8% din producţia totală de carne de pui din România.
„Toate autorităţile locale au fost notificate despre această decizie. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Prefectura şi Consiliul Judeţean Călăraşi. Mediatizarea excesivă şi informaţiile eronate apărute în mass-media referitoare la carnea infestată au dus la această decizie”, a declarat dr. Vasile Nedelcu, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare Călăraşi. Închiderea societăţii bulversează piaţa muncii la Călăraşi, pentru că peste o mie de angajaţi se vor trezi peste noapte fără un loc de muncă.
Tot din 7 noiembrie, dată la care s-a anunţat oprirea activităţii de abatorizare şi incubare, va fi închisă şi societatea Nutricom Olteniţa, producător de furaje, care face parte din acelaşi holding cu Avicola. „Este o problemă delicată. Cred că ar trebui să aibă loc un dialog social pentru a se găsi o rezolvare la această problemă. Oamenii care îşi pierd slujbele sunt debusolaţi”, spune Vasile Nedelcu.
Probele au fost negative
La Călăraşi, se tăiau în fiecare an 14 milioane de pui, iar pierderile din ultima lună sunt uriaşe. Recentul scandal privind infestarea cu salmonella a cărnii de pui de la Avicola se pare că a fost doar o fumigenă. Aşa susţin apropiaţii administratorului Avicola Călăraşi, Orlando Daher, una dintre persoanele învinuite de evaziune fiscală într-un mega-dosar cu o pagubă de peste 50 de milioane de euro. Autorităţile veterinare susţin că marfa livrată populaţiei de la Călăraşi nu a fost contaminată. Medicii au prelevat probe zilnic, iar rezultatul analizelor a fost negativ.
"S-au recoltat probe din aşternut, dar şi din prospeţime. De fiec