Limitarea proiectelor de producţie a energiei din surse regenerabile este necesară pentru a nu se crea dezechilibre în sistemul energetic, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, într-o conferinţă de profil. Sursa: Shutterstock
El s-a referit la un proiect de hotărâre de Guvern care limitează la 3.315 MW capacitatea proiectelor de energie regenerabilă care vor primi certificate verzi în 2013, în condiţiile în care contractele existente depăşesc deja această capacitate.
Prin urmare, după ce această HG va intra în vigoare, niciun nou proiect nu va mai primi certificate.
"Nu va intra în vigoare în acest an, dar pentru 2014 vom vedea, împreună cu ANRE, o limită, după ce analizăm cât poate să suporte sistemul de transport, astfel încât să nu existe dezechilibre", a precizat ministrul, citat de Agerpres.
"Dacă nu, vom prelua toate cele 20.000 de MW de energie regenerabilă pentru care există cerere şi ajungem să stăm pe întuneric", a continuat Niţă.
La 30 septembrie 2013, în România, se aflau în funcţiune capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile de 3.393 de MW în total, astfel: turbine eoliene de 2.307 MW, panouri fotovoltaice de 553 de MW, microhidrocentrale de 480 de MW şi proiecte pe biomasă de 53 de MW, arată datele Transelectrica.
Capacitatea instalată în resurse regenerabile a crescut de zece ori în doi ani, în perioada 2010 - 2012, iar în prezent există contracte de racordare pentru încă 17.000 de MW şi avize tehnice de racordare (ATR) pentru un plus de 6.200 de MW.