Comisia Europeană le-a cerut miercuri statelor membre ale Uniunii Europene să autorizeze cultura celui de-al doilea soi de porumb modificat genetic în Europa, TC1507, relatează AFP.
Comisia a sesizat miniştrii statelor membre în urma unei hotărâri a Curţii de Justiţie a UE (CEJ). La 26 septembrie, tribunalul a apreciat că executivul comunitar a gestionat prea lent cererea de autorizare pentru soiul de porumb TC1507, cerere depusă în luna mai 2001 de firma Pioneer, o filială a grupului american DuPont.
'În concordanţă cu această hotărâre, Comisia a reacţionat prin transmiterea cererii către Consiliul de miniştri al UE, care trebuie să se pronunţe acum în majoritate calificată', a indicat CE într-un comunicat.
Comisia a amintit că Autoritatea Europeană pentru Securitate Alimentară (EFSA) 'a prezentat deja un aviz favorabil în şase rânduri cu privire la această cerere', din 2005.
Având în vedere opoziţia pe care acest demers riscă să o relanseze în rândul UE şi al opiniei publice europene, comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, a subliniat că executivul comunitar are 'obligaţia de a se conforma deciziei instanţei', precizează comunicatul, potrivit agenţiei de presă franceze.
'Hotărârea tribunalului denunţă întreruperea procedurii, însă nu împiedică CE să-şi reconsidere poziţia şi să decidă să nu recomande autorizarea culturii', susţine, la rândul său, organizaţia ecologistă Greenpeace, potrivit căreia acest soi de porumb modificat genetic este toxic.
Cererea de autorizare a fost supusă aprobării reprezentanţilor statelor membre la data de 25 februarie 2009, atunci când şase ţări au votat pentru (Marea Britanie, Spania, Finlanda, Suedia, România şi Estonia), 12 state s-au opus, iar nouă ţări s-au abţinut. În lipsa unei majorităţi calificate, aceeaşi cerere ar u