Scris de M. Hoster - Economia zonei de vest a României generează aproximativ 11 procente din valoarea totală a produsului intern brut al României (PIB). Dezvoltarea producţiei din domeniul automotive, dar şi alte domenii, mai ales în Timiş, au dus destul de mult industria în sus, PIB-ul pe cap de locuitor atingând valoarea de 7.600 de lei, aceasta înseamnă un plus de aproximativ 1.000 de lei faţă de media naţională.
Numeroasele atu-uri ale regiunii, interesul crescut pentru investiţii din partea străinilor, toate acestea au „lucrat” serios la succesul economic al zonei de vest a României. Datele obţinute de una dintre principalele bănci din ţară arată că produsul intern brut al judeţelor Timiş, Arad, Bihor şi Caraş-Severin este în valoare de 64 de miliarde de lei. „Datele statistice analizate de specialiştii noştri arată că valoarea totală a PIB a fost în 2012 de 64 miliarde de lei, adică 11% din totalul PIB al României. Pe cap de locuitor aceasta înseamnă 7.600 de lei, adică un plus de 1.000 de lei faţă de media naţională”, ne-a declarat Cristian Bogdan, director executiv al centrului zonal corporate Timiş în cadrul băncii aflată pe doi în clasamentul general de specialitate din România.
Ce industrii merg bine? „În regiunea de vest industria automotive reprezintă cea mai mare parte a economiei. În industrie a fost generat un PIB de 39 miliarde de lei, urmează domeniul servicii, cu 33,5 miliarde de lei, domeniul transporturilor şi logisticii cu 16 miliarde de lei, respectiv agricultura cu 7 miliarde de lei. Industria automotive reprezintă pentru zona Timişoara cea mai importantă componentă a industriei. Este vorba în cea mai mare parte de firme multinaţionale care vin şi fac producţie aici. Activitatea lor afectează şi furnizorii locali de ranc 1 şi 2. În măsura în care activitatea multinaţionalelor este afectată, în aceeaşi măsură se simte şi în ceea ce pr