Din ce în ce mai mulţi olteni ai căror copii s-au născut în statele membre ale Uniunii Europene solicită Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) pentru aceştia alocaţii de stat. Persoanele interesate trebuie să ştie că există formulare europene tip pe care au obligaţia să le completeze şi să le depună la sediul instituţiei pentru analiza dosarelor, urmând ca acestea să ajungă la Ministerul Muncii.
Foarte important de ştiut este faptul că o astfel de solicitare poate fi făcută chiar în statul în care angajatul român îşi desfăşoară activitatea. În cazul în care copilul domiciliază în România, iar părinţii lucrează cu forme legale într-un alt stat membru UE, alocaţia este plătită de statul pe teritoriul căruia muncesc aceştia. Dacă statul de reşedinţă al minorului este România, iar unul dintre părinţi lucrează aici, iar altul într-o altă ţară comunitară, atunci copilul îşi ia alocaţia de la statul român, urmând ca celălalt stat să acorde o sumă complementară diferenţiată. Sunt şi cazuri în care copilul poate avea reşedinţă cu unul dintre părinţi care munceşte în afară. Atunci, alocaţia lui va fi acordată de ţara respectivă.
Cele mai multe cereri depuse la AJPIS sunt de la oltenii care lucrează în Italia şi Spania.
„Avem 36 de beneficiari în Italia şi 45 în Spania. Pentru celelalte state membre ale Uniunii Europene avem câte o cerere”, a precizat Maria Bănică, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Pentru a avea acces la aceste prestaţii familiale, persoanele interesate trebuie să cunoască cele două formulare europene aplicabile şi anume formularul E411, cererea de informaţii privind dreptul la prestaţiile familiale în statul de reşedintă al familiei şi E401, atestat privind componenţa familiei în vederea acordării prestaţiilor familiale.
Dacă este să facem o comparaţie între alocaţia de stat pentru copil din