România rămâne într-un „cerc vicios“ cu o creştere economică slabă, care nu creează locuri de muncă şi venituri mai mari la buget, în condiţiile în care sunt introduse periodic taxe noi sau sunt majorate unele impozite existente, într-o economie care nu performează bine, apreciază analiştii.
Reducerile de taxe ar putea stimula redresarea economiei, dar nu există spaţiu fiscal, în condiţiile în care statul nu reuşeşte să colecteze mai mulţi bani, iar evaziunea fiscală nu a fost redusă vizibil. Reducerea contribuţiilor sociale este „un angajament asumat“, după cum tot repetă oficialii guvernamentali, dar nu este cert momentul implementării. O reducere a CAS de 5 puncte procentuale ar avea un impact de 1% din PIB într-un an, ceea ce este o sumă foarte mare.
„Problema de fond este că economia performează foarte slab, dacă excludem agricultura. Suntem practic într-un cerc vicios, introducând taxe noi sau suplimentându-le pe cele existente într-o economie care nu performează bine menţinem economia într-o zonă de creştere economică slabă, sub potenţial, care nu este în măsură să conducă la creşterea numărului de locuri de muncă şi la creşteri semnificative sustenabile ale veniturilor“, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Şi analistul economic Aurelian Dochia apreciază că economia este într-un cerc vicios şi susţine că noile taxe vor afecta şi consumatorii.
Pentru a compensa majorările de pensii şi salarii din 2014, guvernul a venit cu o creştere a fiscalităţii - indexarea accizelor cu inflaţia, taxarea suplimentară a carburanţilor cu 7 eurocenţi la litrul de carburant, creşterea redevenţelor cu 25% (dar nu pentru petrol şi gaze), precum şi impozitarea altor construcţii decât clădirile. Practic, guvernul extrage din economie peste 600 mil. euro prin noile taxe pe benzină şi activele compan