Unirea Romaniei cu Republica Moldova nu mai este un proiect fezabil si nici cu adevarat dezirabil. Doar 15% dintre moldoveni o doresc, iar Romania nu si-ar pemite factura imensa a preluarii celui mai sarac stat din Europa. In plus, unirea ar genera interpretari de stat revizionist printre unii vecini si ne-ar aduce probleme geopolitice.
Este analiza facuta pentru Ziare.com de Octavian Milewski, politolog specializat in spatiul postsovietic, in prezent coordonator de proiect afiliat la Fondul International pentru Cooperare si Parteneriat al Marii Negre si al Marii Caspice.
In cea mai optimista varianta, costul uniformizarii administrativ-normative, fiscale si de infrastructura, s-ar ridica la cel putin 20 de miliarde de euro. In plus, este foarte greu de anticipat reactia UE. Unirea nu ar aduce automat si integrarea europeana a R. Moldova: "Ne putem oare inchipui ca toate cele 28 de capitale ale statelor UE ar ratifica o astfel de strategie sau actiune a unificarii? In mod esential, unirea si integrarea nu sunt sinonime."
Octavian Milewski avertizeaza ca majoritatea populatiei R. Moldova doreste integrare in UE si doar 15% este favorabila unirii. Iar insistenta pe tema unirii ar putea duce la o alienare, nu la o apropiere.
A inceput din nou sa se vorbeasca mult despre unirea Romaniei cu Republica Moldova. A fost organizat si un mars la Bucuresti avand aceasta tema. Credeti ca acest proiect este fezabil?
Nu cred in fezabilitatea acestui presupus proiect si am tot mai multe semne de intrebare cu privire la dezirabilitatea sa pe termen mediu spre lung. Nu as vrea sa ma pozitionez impotriva unirii de principiu, nu am nici o indoiala ca intr-o buna zi cele doua state romanesti vor putea discuta serios pe aceasta tema esentiala.
Este insa clar ca printr-o presupusa reunificare in urmatoarele decenii, Rom