„Copiii sunt cele mai dese victime ale incendiilor” (Evenimentul zilei).
Într-un comentariu pentru „Ziarul Naţional”, analistul Petru Bogatu se arată sigur că mitingul Pro-Europa de duminică s-a constituit într-un duş rece şi pentru PCRM, şi pentru Moscova. În opinia autorului, oricât ar părea de paradoxal, singura consolare a acestora este acum atitudinea rezervată sau chiar vădit ostilă faţă de miting a unor politicieni, lideri de opinie sau jurnalişti pretinşi proeuropeni de la Chişinău. Petru Bogatu regretă că „în condiţiile în care situaţia impune imperios un consens general pe tema viitorului european al Republicii Moldova, tocmai mass-media şi societatea civilă pică testul unităţii. Se dovedesc incapabile să treacă peste propriile resentimente, peste nişte interese înguste de grup pentru a se solidariza în numele unui interes naţional capital”, conchide autorul.
Olga Ceaglei de la „Centrul de Investigaţii Jurnalistice” publică o anchetă în care scrie că statul nu a făcut nimic pentru victimele unei reţele de traficanţi de copii, deconspirate printr-o investigaţie jurnalistică în 2011. Din cele 150 de victime ale reţelei, doar nouă, printre care şapte minori, au beneficiat de consiliere psihologică şi asistenţă juridică, dar nu de la stat, ci din partea organizaţiei internaţionale „La Strada”.
Iată cum explică „inacţiunile” statului Iurie Podarilov, directorul-adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul Ministerului de Interne: „Continuăm investigaţiile, însă cele mai multe victime sunt din stânga Nistrului şi asta este o problemă, pentru că organele de drept nu au acces în această regiune”, susţine funcţionarul. În acelaşi articol, observă Olga Ceaglei, deşi câţiva dintre proxeneţi au ajuns după gratii, clienţii acestora se bucură de libertate.
Reporterii de la „Adevărul” scriu că tem