Peste 7.000 de profesori au ieşit ieri în stradă, nemulţumiţi de lefurile mici pe care le au şi de starea jalnică în care se află învăţământul românesc. Aceştia au ameninţat că, dacă nu le vor fi luate în seamă revendicările, vor intra în grevă generală.
Profii au plecat de la catedră o zi pentru a ieşi în stradă să-şi strige durerile. S-au adunat ieri dimineaţă în faţa Guvernului, după care au pornit într-un marş până la Palatul Parlamentului.
Cei mai mulţi au venit înarmaţi cu fluiere, pancarte şi steaguri cu mesaje sugestive: “Şcoala n-are rost, Guvernul te vrea prost!”, “Noi v-am votat, voi ne-aţi trădat!”, “Guvernarea USL e ca cea a PDL” sau “Fără educaţie, moare orice naţie!”.
Principala revendicare a dascălilor a fost alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. Aceştia au mai cerut decontarea cheltuielilor pentru transport, reintroducerea normei de predare la 16 ore pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime, posibilitatea pensionării anticipate, cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard, fără diminuarea cuantumului pensiei, creşterea lefurilor pentru debutanţi cu 50%, majorarea salariului personalului nedidactic din unităţile de învăţământ. Tudor Chirilă, fotograf de ocazie
Printre miile de dascăli adunaţi de prin toată ţara la Bucureşti, reporterii ziarului Libertatea l-au surprins pe solistul trupei Vama, Tudor Chirilă.
Artistul a ieşit pe Calea Victoriei înarmat cu un aparat foto semiprofesional pentru a trage câteva cadre cu profesorii mărşăluind dinspre Guvern spre Palatul Parlamentului. «După 39 de ani de muncă am o leafă de 1.500 de lei»
Mariana Şavlovski (53 de ani), Galaţi: “Chiar dacă sunt învăţător, am avut grijă să fac o facultate, dar totul e inutil în sistemul de învăţământ românesc. Am 35 de ani de muncă, toate gradele didactice, însă mi-e ruşine să vă spun ce salariu am. Numai eu ştiu cât e de