* Daniel Constantin: "Cazurile de îmbolnăvire cu salmonela în ţara noastră sunt mult sub media europeană"
* Vladimir Mănăstireanu, ANSVSA: "Situaţia Avicola Călăraşi reprezintă caz izolat şi nu există nici un motiv de îngrijorare în rândul populaţiei"
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a început să efectueze controale în laboratoarele particulare care atestă calitatea produselor din carne, în contextul scandalului legat de carnea contaminată cu salmonela, potrivit preşedintelui ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu. "Practic orice produs din România, pentru a fi comercializat, trebuie să fie însoţit de un buletin de analize care să certifice calitatea şi siguranţa", a subliniat Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. În legătură cu carnea retrasă din magazine, el a afirmat că este o "măsură de precauţie". Pe de altă parte, Constantin a menţionat că, dacă produsele au ajuns pe raft contaminate, aceste cazuri trebuie sancţionate "în consecinţă".
Vladimir Mănăstireanu a prezentat de asemenea rezultatele parţiale ale investigaţiei declanşate de suspiciunile contaminării cărnii de pasăre produsă de Avicola Călăraşi cu salmonela. Potrivit oficialului, ANSVSA a efectuat controale atât la producător cât şi în lanţurile de magazine precum şi la un partener contractual al firmei, respectiv Avicola Buzău. În urma acestora au fost retrase de pe piaţă 55,7 tone de carne de pasăre din care 22 de tone au fost distruse ca măsură de precauţie la cererea retailerului. De asemenea, a mai fost retrasă de la comercializare o cantitate de 10 tone de carne de pasăre din magazine mici, 0,4 tone de carne fiind distruse.
Potrivit investigaţiei ANSVSA, din cele 36 de probe recoltate, 22 sunt încă în curs de analiză, 2 au testat pozitiv la infecţia cu salmonela iar 12 negativ. Carnea testată pozitiv va fi