Episcopul romano-catolic de Iaşi a fost ucis în bătaie la Sighetu Marmaţiei, pentru că i-a îndemnat pe credincioşii catolici să se opună comunismului.
Capul Bisericii Catolice din România din perioada 1948-1949, episcopul Anton Durcovici, va fi beatificat, cel mai probabil, în mai 2014. Deja Papa Francisc a recunoscut meritele martirului român şi a decis ridicarea sa la cinstea altarelor. Anton Durcovici este cel de-al patrulea prelat romano-catolic din România care va fi beatificat, după monseniorul Vladimir Ghika, ce slujea deopotrivă în ritul latin şi în cel bizantin, ca urmare a unei dispense papale, după episcopul de Satu Mare, Johann Scheffler, şi după episcopul auxiliar de Oradea, Szilard Bogdanffy. Până la beatificarea martirilor din temniţele comuniste, în calendarul Bisericii Catolice era un singur sfânt român, Fericitul Ieremia Valahul, un călugăr capucin din Evul Mediu.
Anton Durcovici a plătit cu viaţa curajul său de a se opune comunismului. El a suferit martiriul în crunta temniţă de la Sighetu Marmaţiei, locul în care au fost ucişi episcopi greco-catolici precum Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu ori Valeriu Traian Frenţiu, dar şi oameni de stat precum Iuliu Maniu ori Gheorghe Brătianu. Potrivit relatărilor martorilor care au supravieţuit iadului de la Sighet, episcopul Anton Durcovici a fost ucis în bătaie în noaptea de 10 spre 11 decembrie 1951. El era slăbit deja înainte de a fi torturat, pentru că bolşevicii au refuzat să îi ofere alimente sau apă. Moartea sa a fost ţinută ascunsă de autorităţile comuniste, care se temeau de reacţia Occidentului, în condiţiile în care episcopul Anton Durcovici avea şi cetăţenie austriacă. Potrivit procurorului militar Viorel Siserman, rămăşiţele pământeşti ale lui Anton Durcovici au fost înmormântate lângă un nuc din Cimitirul Săracilor. Acolo au fost descoperite cinci schelete, despre care procurorul Vio