Valoarea salariului mediu brut care stă la baza bugetului de asigurări sociale pentru anul viitor este de 2.298 de lei/lună, în creştere cu 3,3% faţă de nivelul pe care a fost fundamentat bugetul pentru 2013. Totuşi, pentru primele opt luni ale acestui an, salariul mediu brut a fost sub nivelul bugetat, de 2.215 lei/lună, potrivit datelor centralizate pe baza informaţiilor de la Institutul de Statistică.
Creşterea salariului mediu pe economie este puţin probabil să se realizeze ca urmare a creşterilor salariale realizate în mod „voluntar“ de către mediul privat, având în vedere că foarte puţini angajatori au bugetat majorări salariale pentru 2014. De altfel, mai puţin de o treime din companii (28%) au declarat că vor majora salariile angajaţilor anul viitor, iar procentul de creştere va fi undeva în jurul valorii de 5%, potrivit studiului salarial realizat de firma de consultanţă PwC. Pe de altă parte, creşterea salariului minim brut pe economie (de la 800 la 900 de lei pe lună - în două tranşe) va conduce la o majorare, în medie, a câştigului salarial mediu din economie, având în vedere că de această măsură sunt influenţate salariile a peste 800.000 de angajaţi.
Salariul mediu folosit la fundamentarea bugetului este un indicator extrem de important, având în vedere că în funcţie de valoarea sa se calculează valoarea punctului de pensie.
În prezent, în economie lucrează 4,3 milioane de angajaţi (din care 3,1 milioane la privat şi 1,2 milioane la stat), în contextul în care populaţia activă, aptă de muncă, este de 10 milioane de persoane, iar numărul pensionarilor îl depăşeşte pe cel al salariaţilor.
Valoarea salariului mediu brut care stă la baza bugetului de asigurări sociale pentru anul viitor este de 2.298 de lei/lună, în creştere cu 3,3% faţă de nivelul pe care a fost fundamentat bugetul pentru 2013. Totuşi, pentru primele opt luni a