Harta sistemului bancar mondial se va schimba radical în următorii câţiva ani, cu 100 din cele mai mari bănci ale lumii fiind în pericol de dispariţie prin dezmembrare sau înghiţire de către rivali mai puternici din cauza rezultatelor slabe şi a incapacităţii de a se adapta la condiţiile pieţei postcriză.
Aceste riscuri pândesc o cincime din cele mai mari 500 de bănci ale lumii, se arată într-un raport al companiei de consultanţă financiară McKinsey & Co. Firma este angajată de multe dintre marile instituţii financiare, iar analizele acesteia sunt urmărite îndeaproape de industria de profil, scrie The Telegraph.
În vârful industriei, numărul băncilor universale cu anvergură globală s-ar putea reduce de la 25 la 10 în condiţiile în care acestea îşi îngustează aria afacerilor atât la nivel de regiuni, cât şi de produse.
McKinsey le recomandă băncilor strategia „revenirii la elementele de bază“ pentru a evita „capcanele“ care ar putea trimite multe dintre marile bănci în cărţile de istorie. „Este foarte probabil ca băncile prinse în aceste capcane să facă parte dintre cele 20% din instituţiile din întreaga lume care, potrivit scenariilor noastre, ar putea deveni ţintele achiziţiilor în următorii ani“, notează raportul.
Chiar şi băncile de la vârf vor fi forţate să renunţe la anumite afaceri şi să se micşoreze pentru a supravieţui. McKinsey avertizează că afacerile care au crescut pe seama creşterii puternice a economiei globale ar trebui să se gândească să vândă din active pentru a rămâne în fruntea „haitei“.
„Strategia de a ajunge lider profitând de creşterea pieţelor este bună atât timp cât pieţele cresc. Cu siguranţă vor fi astfel de pieţe, dar rămâne de văzut dacă avansul macroeconomic va fi la fel de puternic precum cel anterior“, explică analiştii de la McKinsey.
Pe lângă sfatul de a-şi reduce dimensiunile, compania de