Un număr 145 monede dacice de aur de tip Koson, recuperate recent din Marea Britanie, vor fi expuse, în această lună, la Muzeul Naţional de Istorie a României, informează Secţia Educaţie, Relaţii Publice, Marketing şi Organizare Expoziţii a muzeului.
Monedele sunt stateri emişi de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmaşii lui Burebista, care a controlat o parte a Daciei, inclusiv zona capitalei - Sarmizegetusa Regia. Dintre acestea, 81 de piese aparţin variantei cu monogramă pe revers, iar celelalte 64 monede fac parte din varianta fără monogramă. Ele au fost bătute din aur rafinat şi aluvionar (provenit din Dacia), în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a. C, transmite Agerpres.
Conform datelor existente în prezent, toate aceste monede extrem de rare au fost obţinute, în mod ilicit, de către persoane implicate în activităţi ilegale de detecţii şi săpături în zona Sarmizegetusei Regia, fiind ulterior scoase în mod clandestin din România şi puse în vânzare pe piaţa internaţională numismatică din Europa şi SUA.
Monedele dacice, recuperate după trei ani de investigaţii
Readucerea în ţară a 145 monede de aur (stateri) dacice de tip Koson reprezintă încununarea a trei ani de muncă la care au participat magistraţi de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, ofiţeri de poliţie, funcţionari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi experţi de la MNIR, precum şi omologi ai lor din Marea Britanie.
Până în prezent s-au desfăşurat 11 operaţiuni de recuperare şi repatriere a pieselor mijloace materiale de probă, aparţinând tezaurelor dacice sustrase: brăţări de aur, piese numismatice şi arheologice, din aur şi argint, provenite din zona Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal (respectiv patru în 2007, una în 2008, una în 2009, una în 2011, două în 20