Cu un secol in urma, becul electric al lui Edison a marcat sfarsitul milioanelor de lampi cu gaz care iluminau strazi, piete si gari in intreaga lume, iar instalatiile pe baza de gaz au fost practic scoase din uz. Insa un nou studiu indica revenirea gazelor si transformarea acestora intr-un element esential al cererii si ofertei de energie la nivel global.
„Gazele naturale sunt capabile sa rivalizeze cu consumul de carbune si sa preia o parte din ponderea petrolului pe scena globala,” declara Peter C. Evans si Michael F. Farina, autorii studiului General Electric denumit “Era gazului”. Acestia arata ca pe viitor, un volum tot mai mare de gaze naturale se va adauga energiei eoliene si altor surse de energie regenerabila folosite la productia de energie.
Evans si Farina mentioneaza ca atat companiile de utilitati, companiile globale si locuintele, cat si trenurile, camioanele si alte mijloace de transport au adoptat deja gazele naturale. Analistii estimeaza ca pana in 2025, consumul de gaze va creste cu peste o treime fata de nivelul actual. Conform acestora, doar in acest deceniu, comertul international cu gaze naturale lichefiate (GNL) va creste cu 70%.
Autorii subliniaza faptul ca „emisiile in mediul inconjurator sunt considerabil mai reduse fata de cele ale altor combustibili fosili.” „Flexibilitatea” centralelor electrice pe baza de gaze naturale – care pot porni in mai putin de 30 de minute si isi pot mari capacitatea de productie cu 100 megawati pe minut – poate permite si companiilor de utilitati sa integreze in retea energia eoliana si solara care variaza in functie de conditiile meteorologice.
Cele mai noi centrale electrice cu ciclu combinat flexibile ating un randament termic de peste 61%. Astfel, aproape doua treimi din energia gazelor naturale se transforma in energie electrica. Se pare ca Departamentul E