De aproape un an de zile, în România, partener "puternic" şi "fantastic" al Statelor Unite - după cum am fost lăudaţi recent, la Deveselu - , nu există un ambasador american. Durata de timp în care postul este vacant reprezintă un record pentru Ambasada SUA la Bucureşti. De la Alfred H. Moses, în 1994, când a durat aproape doi ani până ca Bill Clinton să trimită un ambasador în România, misiunea diplomatică americană de la Bucureşti nu a mai fost în situaţia de a aştepta mai bine de 11 luni până la sosirea unui nou ambasador. Mai mult, potrivit datelor centralizate de gândul din rapoarte ale Departamentului de Stat, CIA şi American Foreign Service Association şi coroborate cu surse diplomatice americane şi române, România a rămas în ultimul lot de viitori ambasadori şi este singura ţară NATO din acest grup, după ce pentru Ungaria tocmai a fost propusă drept ambasador o producătoare de televiziune.
Astfel, din cei 71* de ambasadori pe care Barack Obama trebuia să îi numească la începutul celui de-al doilea mandat, 27 au fost confirmaţi deja de Senat, alţi 32 au fost nominalizaţi de preşedinte (pentru 34 de misiuni diplomatice) şi urmează să fie audiaţi, rămânând 12 (pentru 14 misiuni diplomatice, între care şi cel pentru România) pentru care nu s-a făcut până în acest moment nici măcar o propunere.
O situaţie atipică, mai ales dacă ne uităm că doar pentru două state UE - România şi Irlanda - sau un singur stat NATO (România) nu s-a făcut nici măcar o nominalizare, deci primul pas pentru a trimite un ambasador. Dincolo de aceste ţări, "colege de grupă" pe lista de aşteptare ne sunt următoarele state: Bahamas, Bolivia, Costa Rica, Egipt, Eritreea, Elveţia + Liechtenstein (au împreună un singur ambasador), Madagascar + Comoros (au împreună un singur ambasador) şi Venezuela. Nici pentru Belarus şi Sudan nu s-au făcut propuneri, însă nu există semne că s-