Universitatea „Petre Andrei” din Iași (UPA din Iași), parteneră în cadrul Grupului de lucru România – Republica Moldova pentru managementul transfrontalier al bolilelor infecțioase a găzduit prima ședință de lucru din cadrul acestui proiect. La aceeași masă s-au adunat specialiști din diverse domenii de activitate, atât din medicină, mediul universitar ieșean, cât și din industria producției de medicamente și care au stabilit sarcinile fiecărui grup de lucru în parte.
Inițiatorul acestui proiect, Adrian Streinu-Cercel, Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București, a declarat că este esențială realizarea unei astfel de relații transfrontaliere între România și Republica Moldova cu privire la managementul bolilor infecțioase.
„Eu cred că este foarte important să avem o relație transfrontalieră, mai ales că suntem două arii care vorbesc aceeași limbă. Medicina este una singura la nivel de mapamond, iar interesul nostru comun este să avem niște cetățeni care să fie sănătoși și pe care să îi putem proteja de posibile infecții. Din acest punct de vedere, la întâlnirea de astăzi (n.r. ieri) s-au găsit obiective comune foarte interesante. Punctele sensibile sunt generate de apariția de noi germeni a căror agresivitate asupra organismului uman nu este cunoscută și bine definită, motiv pentru care, unul dintre programele prezenatet în cadrul ședinței de lucru este de informare rapidă și operațională într-un sistem electronic bine definit al celor două părți”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.
La prima ședință de lucru a fost prezentă și o delegație din Republica Moldova, condusă de Tiberiu Holban care a evidențiat necesitatea unui astfel de proiect la pentru ambele țări. ”S-au identificat grupurile de lucru pe diferite domenii și, într-adevăr, frontierele sunt penetrabile pen