Într-o duminică frumoasă de toamnă, zi de aleasă sărbătoare, 27 octombrie 2013, locuitorii comunei Şieuţ au avut onoarea de a fi gazde pentru oaspeţi de seamă de la Cluj-Napoca şi Bistriţa.
Specialişti ai Institutului „Arhiva de Folclor a Academiei Române” Filiala Cluj, dar şi ai Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud au fost prezenţi în frumoasa comună de pe Valea Şieului pentru a realiza baza documentară în vederea introducerii „Bărbuncului” din Şieuţ pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură).
Această Listă UNESCO a fost alcătuită oficial în anul 2008, potrivit unei Convenţii pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Ea numără în prezent 166 de opere din 76 de ţări. Patrimoniul Cultural Imaterial se referă la tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al acestuia, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi univers, tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.
România este prezentă pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO cu Ritualul Căluşului, inclus la 25 noiembrie 2005, şi cu Doina, acceptată în 2 octombrie 2009.
La Şieuţ au fost filmate mai multe jocuri bărbăteşti, dintre care amintim „Băiţa”, „Bărbuncul” sau „Rara”, executate de către un grup de dansatori din comună, membri ai Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din localitate, acompaniaţi de maestrul Anghel Urs, la vioară şi instrumentistul Robert Lengyel, la braci.
Institutul „Arhiva de Folclor a Academiei Române” Filiala Cluj desfăşoară, împreună cu mai multe instituţii şi comunităţi rurale, urbane şi ONG-uri din Maramureş, Crişana, Transilvania şi Banat, un amplu proiect cultural,