Clădirea cu valoare de patrimoniu va fi conservată prin montarea unor tiranţi de susţinere.
Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, previziona, de la începutul anului 2013,că în zona Vrancei se vor produce multe cutremure. Zilele trecute, acesta a menţionat că un cutremur “foarte adânc” ar urma să se producă în Vrancea, zona de risc fiind sudul Moldovei. Cercetătorul a spus că acest cutremur ar putea fi la fel de puternic ca cel din 10 noiembrie 1940, care a avut 7,4 grade pe scara Richter.
Cât de rezistente sunt clădirile din Roman ne informează alţi specialişti, responsabili în domeniul construcţiilor. “În perioada ’50-’60, era o altă abordare a construcţiilor. După 1990, legislaţia s-a modificat şi oamenii au devenit mai responsabili. Nu cred că vor exista probleme la blocurile de locuit în cazul producerii unui cutremur mare. La nivelul judeţului, doar 3% din locuinţe ar avea de suferit de pe urma unui cutremur de magnitudine mare”, ne linişteşte inginer Marin Muşat, directorul Inspectoratului de Stat în Construcţii Neamţ.
Blocurile vechi sunt cele care ar avea de suferit în cazul producerii unui cutremur de 6-7 grade. “Încadrarea blocurilor într-o clasă de risc seismic se face numai pe baza unei expertize făcute de experţi autorizaţi. În ceea ce priveşte decizia de consolidare a blocurilor, aceasta aparţine numai proprietarilor. Blocurile s-au comportat bine la ultimele cutremure de magnitudine mare, dar cei care au făcut intervenţii în interior au făcut-o pe riscul lor”, spune Ana-Maria Alexe, arhitectul şef al Primăriei municipiului Roman.
O clădire publică ce prezintă risc de prăbuşire la un cutremur mare este Casa Celibidache din Roman, care are nevoie urgentă de intervenţie. Arhitectul şef ne linişteşte în legătură cu acest imobil, deoarece autorităţile locale au în plan, săptămâna v