Unele ţări, printre care şi Germania, au început să refuze să trateze bolnavi români prin formulare E112 şi S2, din cauză că statul român nu a plătit aceste servicii de-a lungul anilor. Anunţul a fost făcut de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi.
În ultimii 20 de ani, s-a acumulat o datorie de 168 de milioane de euro pentru tratamentele românilor în străinătate. Preşedintele CNAS a dat ca exemplu Germania, care a devenit foarte restrictivă chiar şi în accepta români la tratament în baza cardului european de sănătate.
„Va trebuie să creştem banii pe care îi alocăm tratamentelor în străinătate, nu pentru că aş vedea neapărat o mare creştere a numărului românilor care se tratează în străinătate începând cu anul viitor, dar în primul rând pentru că avem încă de plătit datorii din anii trecuţi şi câteva ţări europene sunt foarte neliniştite în privinţa acestor datorii. Avem informaţii de la pacienţi că sunt din ce în ce mai restrictivi şi câteva ţări europene sunt foarte neliniştite în privinţa acestor datorii în a accepta formularul S2 şi E 112 uneori chiar şi cardul european de sănătate, ceea ce este extrem de îngrijorător. De exemplu, un semnal clar este dinspre Germania”, a spus Cristian Buşoi.
Din octombrie, românii vor putea merge la tratament în orice ţară din UE, urmând ca la întoarcere să-şi deconteze serviciile medicale la valoarea tarifelor din România. În funcţie de complexitatea cazului, pacienţii îşi pot recupera banii de la Casă în decurs de 90 de zile.
„Sunt trei situaţii în care românii pot beneficia de tratament în străinătate - tratamente de urgenţă care se fac pe baza cardului european şi nu înseamnă costuri pentru pacient, tratamente care nu sunt disponibile în ţară şi se solicită formularele E112 sau S2, plata se face în acest caz la tarifele din ţara în care se efectuează tratamentul şi a