Daca toata gheata de pe Pamant s-ar topi, nivelul marii ar creste considerabil, ceea ce va avea consecinte grave pentru multe dintre marile orase ale lumii.
Revista National Geographic a publicat mai multe grafice in care ilustreaza un astfel de scenariu. In imagini, nivelul apei a urcat cu 65,8 metri.
Temperatura medie creste de la 58 de grade Fahrenheit la 80 de grade Fahrenheit (26,6 grade Celsius).
In America de Nord, ar fi inghitita de ape intreaga coasta a Atlanticului, impreuna cu statul Florida. San Diego s-ar scufunda, iar dealurile din jurul sau ar fi transformate in insule.
Sunt amenintate urmatoarele orase: Houston, New Orleans, Tampa, Miami, Charleston, Norfolk, Boston si Montreal.
In America de Sud, pot disparea sub ape parti insemnate din Uruguay si Paraguay, fiind afectate orasele Buenos Aires, Montevideo, Georgetown si Paramaribo.
In Asia, ar fi distruse suprafetele pe care traiesc acum 760 de milioane de oameni, incluzand orasele Karachi, Baghdad, Dubai, Calcutta, Bangkok, Ho Chi Minh City, Singapore, Hong Kong, Shanghai, Tokyo si Beijing.
Africa pare sa fie mai putin afectata de cresterea nivelului apei, insa acest continent nu ar mai putea fi locuit din cauza temperaturilor extrem de ridicate.
Apele Marii Mediterane ar inunda orasele Alexandria si Cairo din Egipt.
Orasele europene Londra si Venetia, si chiar tari intregi - Olanda si Danemarca, ar deveni doar o amintire.
Desigur, Antarctica nu va mai putea fi numita taramul ghetii.
National Geographic precizeaza totusi ca poate dura mii de ani pana cand gheata sa intre in procesul de topire.
Daca toata gheata de pe Pamant s-ar topi, nivelul marii ar creste considerabil, ceea ce va avea consecinte grave pentru multe dintre marile orase ale lumii.