Firmele care aplică sistemul TVA la încasare vor avea posibilitatea să opteze sau nu pentru folosirea acestuia, iar regula conform căreia taxa trebuie colectată în maximum 90 zile de la emiterea facturii va fi eliminată, modificări pe care Guvernul este obligat să le accepte la solicitarea Comisiei Europene.
Sistemul TVA la încasare, introdus de la 1 ianuarie, presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.
Firmele obligate să aplice acest sistem sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.
Regula va fi însă eliminată de Guvern începând cu luna ianuarie 2014, prin modificarea Codului Fiscal, în încercarea de a evita declanşarea de către Comisia Europeană (CE) a procedurii de infringement la adresa României.
În proiectul de ordonanţă de urgenţă deja pregătit de Guvern şi obţinut de Mediafax se arată că, începând cu 1 ianuarie 2013, au intrat în vigoare prevederile legale cu privire la aplicarea sistemului TVA la încasare, obligatoriu pentru firmele cu o cifră de afaceri inferioară plafonului de 2,25 milioane lei şi care impune colectarea TVA de către furnizor/prestator în termen de 90 de zile de la data emiterii facturii, dacă nu a încasat contravalorea facturii în acest termen, fără ca la acelaşi moment să ia naştere şi dreptul de deducere a taxei la beneficiar.
„Aceste caracteristici ale sistemului TVA la încasare au fost criticate de Comisia Europeană în cadrul unui dosar EU Pilot, dosar care a fost închis prin respingerea răspunsului autorităţilor române şi menţiunea că va fi declanşată acţiunea în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor de către România în calitate de stat membru. În acelaşi sens s-a pronunţat şi Curtea Europeană de Justiţie, respectiv