Părinţii reclamă de ani buni condiţiile din grădiniţele de stat. Toate sunt supraaglomerate, iar autorităţile nu oferă o soluţie fezabilă la această problemă.
Părinţii preşcolarilor din Iaşi se declară nemulţumiţi de condiţiile din grădiniţe. Deşi numărul copiilor dintr-o grupă ar trebui să fie de maximum 20, educatoarele sunt nevoite să lucreze şi cu 30 deodată. „Ba am avut şi 45 de copii înscrişi la o grupă pe parcursul anilor. Ne şi întrebăm singuri oare cum ne descurcăm. Puterile ne lasă, dar trebuie să ne facem meseria. Nu pot vorbi despre calitatea învăţământului, dacă eşti obligat să lucrezi în astfel de condiţii“, punctează Dorina Brodoceanu, educator la Grădiniţa PP4. Situaţia devine îngrijorătoare şi în ceea ce priveşte personalul nedidactic şi auxiliar. Astfel, sindicaliştii au ridicat problema în faţa ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, căruia îi cer să nu pună deasupra copilului interese financiare. „Toate grădiniţele din Iaşi, toate grupele sunt supraaglomerate. Apar probleme nu doar în actul educativ, ci şi în privinţa activităţilor de îngrijire. Nu avem suficient personal, posturile sunt blocate. Ne trezim ca la Grădiniţa 24 din Mircea, unde DSP-ul a întrebat de ce personalul de îngrijire serveşte la mese. Pentru că bucătăresele nu fac faţă şi nu se descurcă cu un număr dublu de copii!“, exclamă Laviniu Lăcustă, liderul USLIP.
Inspectorii şcolari recunosc problema şi subliniază că, momentan, se impune construirea unor noi grădiniţe, în zonele Păcurari, Centru - Copou şi Nicolina. Camelia Gavrilă, inspector şcolar general, susţine că situaţia este determinată de preferinţa părinţilor pentru grădiniţele cu program prelungit. „Numărul general al locurilor, atât la grădiniţele cu program normal, cât şi la cele cu program prelungit, ar satisface nevoile pentru învăţământul preşcolar. Cum activităţile părinţilor continuă şi după ora 12