Bugetul României pe 2014 nu va fi unul deloc generos, anunță Mediafax, care a obținut în exclusivitate un proiect al documentului. Se anunță creșteri de accize, blocarea din nou a angajărilor la stat și vremuri grele pentru microîntreprinderi.
Bugetul este construit pe un deficit de 2,2% din PIB şi o creştere economică de 2,2%.
Statul român se așteaptă ca în 2014 să încaseze la bugetul general consolidat 201,9 miliarde de lei și să aibă cheltuieli de 216,4 miliarde, ceea ce înseamnă un deficit de 14,5 miliarde de lei.
Defalcat, bugetul de stat se bazează pe venituri de 100,8 miliarde de lei, iar cheltuielile se vor ridica la 119,1 miliarde, din care 47,7 miliarde reprezintă cheltuieli de personal.
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri de 51,8 miliarde de lei şi cheltuieli de 52 miliarde de lei.
Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 este de 2.298 lei. Accize majorate cu rata inflației
De la 1 ianuarie 2014 se majorează accizele la carburanți, cu valori între 16 și 21%. Astfel, sunt pregătite creşteri de taxe pentru benzina cu plumb şi fără plumb, pentru motorină, precum şi pentru petrolul folosit drept combustibil pentru motor.
În general, accizele vor creşte anul viitor cu 4,77%, rata medie anuală a inflaţiei calculată în septembrie. Guvernul anticipează că va încasa suplimentar la buget de 3,44 miliarde de lei din această indexare, din creşterea accizelor la benzină şi motorină şi din interzicerea primelor la vânzarea de tutun şi alcool.
Premierul Victor Ponta spunea recent că accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb.
Modificarea metodologiei de calcul a accizelor a fost convenită cu Fondul Monetar Internaţional.
Veniturile din accize au fost es