IRES: Românii sunt foarte îngrijoraţi de răspândirea unor epidemii care au la bază bacterii transmisibile prin alimente, precum salmonella
După scandalul cărnii alterate, 14% dintre români nu mai mănâncă pui din comerţ
Olteanu (UNPCPR): Ar trebui verificaţi şi cei care manipulează şi depozitează carnea de pui, impunându-se ca aceste controale să se facă inclusiv la raft
Producătorii români de carne de pui sunt puternic afectaţi de scandalul salmonellei, o mare parte dintre aceştia aflându-se deja în pragul falimentului în urma scăderii vânzărilor. În plin scandal al salmonellei, neconfirmat însă în urma analizelor de laborator decât într-un singur caz izolat - la Suceava, unde s-a depistat salmonella de contact -, 14% dintre români nu mai mănâncă pui din comerţ , temându-se de o posibilă epidemie transmisă prin alimente la om.
Temerile românilor nu sunt însă fondate având în vedere că, aşa cum au precizat şi producătorii şi specialiştii ANSVSA, salmonella este o bacterie care se distruge cu uşurinţă la o temperatură de 65 - 70 de grade Celsius.
În plus, producătorii români n-ar trebui puşi cu atâta uşurinţă la zid, mai ales că salmonella descoperită la Suceava a fost o bacterie de contact, adică puii au fost contaminaţi cu această bacterie în timpul manipulării şi al depozitării, nu la producători.
Olteanu: Carnea de pui era un produs sigur, căutat la export
Ca atare, şi marile lanţuri de magazine ar trebui verificate drastic din punct de vedere al posibilităţii contaminării cu salmonella. "Toată lumea s-a repezit asupra producătorilor de carne de pasăre, uitând cu desăvârşire de transport şi depozitare. Se pare că aici sunt multe de făcut pentru că, în puţinele cazuri în care s-a depistat această bacterie, s-a dovedit a fi fost salmonella de contact. Aşa cum sunt verificaţi producătorii ar trebui verificaţi