Farmaciştii sălăjeni sunt în alertă după ce au fost descoperite copii contrafăcute ale unui medicament pentru hepatita B şi C. Este vorba de Pegasys, soluţie injectabilă în seringă preumplută (peginterferon alfa 2a). Avertizarea a venit din partea producătorului în care se precizează faptul că s-a depistat un produs contrafăcut în Germania, menţionându-se, de asemenea, şi o serie de informaţii cu privire la identificarea acestuia. “Medicamentul falsificat prezintă diferenţe uşor de observat faţă de cel original. Dispozitivul de administrare este o seringă din plastic, spre deosebire de medicamentul original, a cărui seringă este din sticlă, capacul protector al acului este de culoare neagră, cel original fiind gri, pistonul medicamentului este de culoare roşie, în timp ce al celui contrafăcut este alb, iar pe cutia produsului falsificat nu apar codul de culori şi codul de bare”, a explicat Sergiu Mureşan, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Sălaj. De asemenea, conform documentului primit de farmacişti, analiza chimică a produsului contrafăcut a confirmat faptul că acesta nu conţine peginterferon alfa 2a (substanţa activă din Pegasys).
“Medicamentele până să ajungă în farmacii trec prin cel puţin două filtre, iar distribuitorii autorizaţi au un control mult mai riguros decât farmaciile”, a mai precizat farmacistul sălăjean, adăugând faptul că în judeţ, deocamdată, nu au ajuns astfel de produse.
Medicamentul menţionat se eliberează doar pe baza prescripţiei medicale, iar pentru tratament este nevoie de aprobarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.Majoritatea pacienţilor cu hepatită B sau C primesc un tratament cu interferon, dar există însă şi alte forme de medicaţie mai puţin costisitoare. De pildă, pentru hepatita B sunt utilizate şi medicamente mai ieftine, dar pentru o perioadă mai lungă, tratamentul poate ajunge şi până la cinci ani.