Parchetul General nu a respectat calendarul asumat în faţa CEDO, pentru a stabili "implicarea decidenţilor politici" în Revoluţia din 1989, dosarul aflându-se sub supravegherea specială a Serviciului de Executări de pe lângă Consiliul Europei, scrie Gândul.
Termenul era septembrie 2013, însă, într-un răspuns oficial, Parchetul General recunoaşte indirect că nu a reuşit să respecte acest angajament, dar precizează că "se efectuează cercetări".
Punerea sub supraveghere a României a fost determinată de cazul soţilor Vlase, doi braşoveni al căror fiu, în vârstă de 19 ani, a fost ucis în timpul evenimentelor din decembrie 1989, procurorii români negăsind niciun vinovat în acest dosar.
În mai 2011, România a fost condamnată la CEDO în acest dosar, deschis de Asociaţia 21 Decembrie şi de familia Vlase, Curtea constatând încălcarea art. 2 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului - dreptul la viaţă - în ceea ce-i priveşte pe Nicolae şi Elena Vlase şi încălcarea art. 8 al Convenţiei în ceea ce-l priveşte pe reclamantul Teodor Mărieş - dreptul la respectarea vieţii private şi de familie. S-a decis acordarea a câte 15.000 euro pentru Nicolae Vlase şi Elena Vlase şi a 6.000 euro pentru Teodor Mărieş, bani ce reprezentau daune morale. Totodată, Curtea a decis ca 20.000 euro să fie plătiţi direct către Antonie Popescu, Ioana Sfirâială şi Ionuţ Matei, suma reprezentând cheltutieli de judecată.
CEDO a decis în 2011 că România nu a soluţionat eficient şi la timp dosarele penale care privesc victimele Revoluţiei din 1989, iar în cazul specific al soţilor Vlase, CEDO a constatat următoarele: "Absenţa unei investigaţii privind moartea fiului soţilor Vlase, în particular lipsa de implicare a aplicanţilor (soţii Vlase n.red.) în proceduri judiciare în faţa unei instanţe. Statul trebuie să ia măsurile necesare şi să investigheze cu celeritatea moartea lui Nic