Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că banca centrală nu cunoaşte încă metodologia de calcul a măsurilor fiscale convenite de Guvern cu FMI şi Comisia Europeană, iar impactul asupra inflaţiei ar putea oscila doar din accize între 0,2 şi 0,6 puncte procentuale, fără a lua în calcul în prognoza pentru 2014, de 3%, şi taxele pe construcţiile speciale.
În urmă cu două zile, Isărescu afirmase, la briefing-ul de presă de marţi privind deciziile de politică monetară, că impactul măsurilor fiscale anunţate de Guvern cu o seară înainte sunt limitate, undeva la 0,2 puncte.
La prezentarea raportului asupra inflaţiei, marţi, Isărescu a precizat că s-a referit exclusiv la impactul creşterii accizelor la carburanţi asupra inflaţiei, întrucât nu se ştia ce rată a inflaţiei va fi luată în calcul la indexarea tuturor accizelor.
Indicatorul luat în calcul, anunţat ulterior de Guvern, este rata medie a inflaţiei din luna septembrie, de 4,77%. Guvernul anticipează că va încasa suplimentar la buget de 3,44 miliarde lei din această indexarea accizelor, dar şi din creşterea accizelor la benzină şi motorină şi din interzicerea primelor la vânzarea de tutun şi alcool.
Isărescu a arătat că datele de pe piaţa futures a ţiţeiului indică în prezent o scădere a cotaţiilor până în toamna anului viitor, ceea ce ar putesa impact pozitiv asupra preţurilor din piaţă.
Guvernatorul BNR a mai spus că un impact poate fi calculat abia după ce se va cunoaşte cert modul de calcul al accizelor pe 2014, iar scenariul presupune, oricum, un calcul laborios. În aceste condiţii, se înţelege că noua prognoză de inflaţie pentru 2014, de 3%, nu a inclus şi efectele măsurilor fiscale anunţate de Guvern.
De altfel, Isărescu a precizat că prognoza în sine este un proces laborios început în luna septembrie.
În acelaşi timp, şeful