După reorganizare, ministerul va rămîne cu o treime din angajaţi, cu federaţiile sportive şi cele 7 complexe naţionale.
Reorganizarea sportului românesc nu mai este ceva ce s-ar putea întîmpla cîndva, într-un viitor îndepărtat. Nu mai este un etern subiect de dezbatere, aşa cum a fost în guvernările anterioare.
Printre domeniile incluse în proiectul de lege privind descentralizarea, iniţiat de vicepremierul Liviu Dragnea şi pentru care Guvernul Ponta doreşte să-şi asume răspunderea în luna noiembrie, se regăseşte şi sportul.
Ce înseamnă acest lucru? Direcţiile Judeţene pentru Sport şi Tineret, cluburile sportive municipale, dar şi cele şcolare vor fi transferate autorităţilor locale. Împreună cu patrimoniul şi angajaţii. Cu ce mai rămîne atunci în grijă Ministerul Tineretului şi Sportului? Cu federaţiile sportive şi cu cele 7 complexe sportive naţionale.
Personalitaţile din sport au reacţionat imediat, dar diferit. În timp ce unii susţin că descentralizarea înseamnă "moartea sportului românesc", alţii afirmă că "este un pas înainte, spre normalitate".
Printre cei îngrijoraţi se află şi Nicolae Mărăşescu, fost secretar de stat pe sport şi unul dintre cei care au reuşit să mărească patrimoniul sportului. "Trecerea bazelor sportive în administrarea primăriilor va da undă verde rechinilor imobiliari, care vînează de ani de zile terenurile profitabile", a spus Mărăşescu.
De cealaltă parte se află tot un fost secretar de stat în MTS. Ioan Dobrescu, secretar general al COSR, e de părere că de reorganizare se tem doar cei care nu doresc nici o schimbare. "Trecerea cluburilor sportive către comunităţile locale este un act de normalitate dacă vrem să fim consideraţi ca parte din Europa. Nu inventăm noi acum mersul pe bicicleta!", a declarat Dobrescu.
Oficialul COSR consideră că, de fapt, acum se validează juridic ceea ce se întîmplă prac