În Europa se observă o schimbare a paradigmei energetice, punându-se tot mai mult problema remunerării corecte a capacităţilor care asigura securitatea energetică, după ce până acum investitorii au fost remuneraţi mai mult pentru energiile regenerabile, a declarat Valeriu Binig, director Energy&Resources în cadrul Deloitte, la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidroνclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.
„Există o preocupare tot mai mare asupra stabilităţii sistemului energetic naţional şi diferenţa între sistemul privat, care a beneficiat de sprijin, şi ceilalti. România trebuie să participe la aceste dezbateri“, a afirmat Binig.
El a dat că exemplu proiectul centralei nucleare de la Hinkley Point, din Marea Britanie, unde statul a fost de acord să acorde unui grup de investitori un preţ garantat pentru MWh de energie generată printr-un mecanism care acoperă diferenţa între preţul pieţei şi cel agreat.
„Desigur, sunt discuţii dacă preţul oferit, de 92 lire/MWh, este cel corect şi dacă energia nucleară este o energie curată. Când s-a introdus taxa de CO2, primii care s-au opus au fost verzii, pentru că ar fi avantaja centralele nucleare. Deci unii consideră că energia nu este curată, pe când Marea Britanie consideră că e curată“, a spus el.
În privinţa centralelor pe pompaj, cum ar fi proiectul de la Tarniţa, discuţia este asemănătoare: este sau nu energie curată? „Unii zic că nu pentru că la pompaj se consumă energie, care vine şi din surse termo. De asemenea, prin turbinare se produce mai puţină energie decât se consumă la pomparea apei“, a mai completat el.
Totodată, Binig a mai spus că pe plan european începe să dispară noţiunea de competitivitate şi apar preocupări pentru suportabilitatea preţului şi schimbările climatice.
Daniela Lulache, directorul g