NASA nu mai are nevoie sa trimita misiuni spatiale pentru a gasi noi forme de viata - ea a descoperit o noua specie de bacterii care traieste in camerele speciale, folosite pentru a construi nave spatiale.
Agentia spatiala americana utilizeaza camere sterilizate pentru a construi nave spatiale pentru misiuni pe alte planete, tocmai pentru a evita orice contaminare care ar putea impiedica cautarea si gasirii vietii extraterestre.
Aceste camere sunt mentinute intr-un mediu uscat, sunt curatate cu produse chimice, inclusiv inalbitor si au o presiune negativa a aerului pentru a indeparta orice urma de contaminare.
De asemenea, razele ultraviolete si tratamentele termice sunt folosite pentru a ucide orice forma de viata, iar lucratorii sunt obligati sa poarte costume speciale.
Cu toate acestea, NASA a dezvaluit ca a descoperit o noua specie de microb, care este capabil sa supravietuiasca in acest mediu extrem de ostil.
Avand forma de boabe, noua bacterie, denumita Tersicoccus Phoenicis, este atat de neobisnuita, incat a fost clasificata nu doar ca o noua specie, ci si ca un nou gen, relateaza The Telegraph.
Oamenii de stiinta au declarat ca au descoperit bacterii in doua camere diferite: una in Florida, unde NASA a construit Mars Phoenix Lander, iar cealalta in Kourou (Guyana Franceza) unde isi desfasoara activitatea Agentia Spatiala Europeana.
"Aceasta bacterie speciala supravietuieste aproape fara nici un nutriment. Vrem sa avem o mai buna intelegere a acestor bacterii, deoarece prin capacitatea lor de adaptare in camere sterilizate ar putea, de asemenea, sa supravietuiasca pe o nava spatiala", a spus Parag Vaishampayan, microbiolog la NASA Jet Propulsion Laboratory din California.
Analiza noii bacterii, care are o marime de aproximativ un micrometru, este publicata in Intern