O procedură chirurgicală în premieră pentru zona Moldovei a fost realizată cu succes în această săptămână la Centrul de excelenţă în cardiologie şi radiologie intervenţională ARES din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă. Două femei, de 52 şi 55 de ani, care sufereau de anevrism cerebral au fost salvate de o echipă de medici suceveni, asistaţi de un specialist din Italia. În locul unei operaţii complicate pe creier, medicii au folosit o metodă revoluţionară, care constă în implantarea unui stent special pentru devierea fluxului de sânge din vasul de sânge bolnav şi cu ajutorul căruia în final se reface vasul. Marele avantaj al noii tehnici este că nu se intervine direct pe creier, prin deschiderea cutiei craniene, ceea ce înseamnă o reducere a riscului de deces sau complicaţii cerebrale cu sechele pe viaţă. În plus, şi perioada de recuperare a pacientului este mai mică, acesta putând pleca acasă şi fiind apt să-şi reia activităţile obişnuite după numai patru zile de la intervenţie.
Operaţiile au fost efectuate împreună cu specialistul italian în radiologie intervenţională Rosario Papa
Pentru tratarea celor două femei, specialistul sucevean în radiologie intervenţională Mihai Creţeanu Jr. a făcut echipă cu colegul său italian Rosario Papa din Messina şi anesteziştii Spitalului Judeţean de Urgenţă Dorin Stănescu şi Cristina Tiron. Intervenţiile de embolizare a anevrismului cerebral au fost efectuate marţi, la Centrul ARES, şi sunt primele realizate până acum în zona Moldovei.
Tehnica de care au beneficiat sucevencele a fost introdusă în ţară în 2011 (la Târgu Mureş), iar de atunci medicii români au mai efectuat doar cinci intervenţii de acest gen, în afara celor două practicate în judeţul nostru în cursul acestei săptămâni.
Potrivit dr. Mihai Creţeanu Jr., un anevrism reprezintă o zonă dilatată la nivelul unui vas de sânge şi poate fi