Asistăm la o premieră în viaţa publică românească: prima acţiune de lobby a societăţii civile româneşti care se finalizează cu succes.Printr-o campanie intens promovată de cei peste 400 de membri ai Coaliţiei 52 – coordonată de Academia de Advocacy – timp de aproape doi ani, s-a reuşit modificarea Legii transparenţei decizionale.
Dacă până acum politicienii şi înalţii funcţionari publici se ascundeau de opinia publică, de propunerile şi cererile cetăţenilor, evitând să implice societatea civilă în procesul de adoptare a diferitelor decizii şi refuzând accesul la documente de interes public, de acum încolo aceştia nu vor mai putea să o facă.
Legea transparenţei decizionale este mult mai clară şi mai apropiată de spiritul transparenţei, faţă de forma adoptată iniţial, în anul 2003. Modificările aduse vechii legi modernizează accesul cetăţenilor, inclusiv al jurnaliştilor, la deciziile publice, mai ales că s-a introdus obligativitatea, pornind de la nivel local şi judeţean, ca studiile de impact şi/sau fezabilitate să devină obligatorii ca documente publice, anexe ale proiectului de act normativ propus. Decidenţii nu vor mai putea deci acţiona discreţionar, numai pentru că aşa e ordinul de la partid sau pentru că doresc să îşi satisfacă clientela politică.
Concret, Coaliţia 52 a îmbunătăţit transparenţa decizională în România prin:
Invităm pe toţi cetăţenii să supravegheze respectarea noilor prevederi legislative în privinţa transparenţei potrivit Legii 52/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi să ne semnaleze orice abateri de la cadrul legal, pentru a putea interveni şi elimina orice abuzuri, din partea oricărei autorităţi publice.
Conţinutul integral al modificărilor legii se poate citi aici.
Cum a reuşit Coaliţia 52 sa modifice Legea 52/2003
Procesul de modificare a legii s-a derulat pe durata a două legislaturi î