Nu există diferenţe între fructele bio, din ce în ce mai căutate de români, şi cele tradiţionale. Aşa arată un studiu recent al cercetătorilor români de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Ba din contră, cercetarea subliniază că în coaja fructelor bio analizate s-a găsit un E foarte toxic într-o concentraţie ce depăşea de 13 ori valoarea maximă admisă de reglementările de la noi.
„Am luat aleatoriu câteva citrice din supermarket, lămâi, mandarine şi banane şi, comparativ, am luat câteva mostre dintr-un magazin de produse bio. Dovada studiului a fost că tiabendazolul este prezent în coaja fructelor bio, ba mai mult, concentraţiile de tiabendazol detectate depăşeau de 13 ori concentraţia maximă admisă. În primul rând, fructele bio nu ar trebui să aibă nicio chimicală depusă pentru conservare, transport sau pentru alte scopuri. Prin urmare, fructele bio nu s-au deosebit prin nimic de fructele convenţionale disponibile în supermarket“, a explicat conferenţiarul Simona Cinta Pînzaru, coordonatorul studiului.
Astfel, susţine cercetătoarea, producătorii de fructe bio nu au niciun drept să le vândă cu preţuri de cinci-şase ori mai mari decât se vând cele tradiţionale. „Ideea principală pe care ar trebui să o reţină populaţia este că fructele bio nu sunt chiar bio. Totuşi, studiile noastre se referă la câteva probe alese aleatoriu din comerţ şi nu înseamnă că se referă la toate magazinele de acest tip“, a completat Simona Pînzaru.
TIABENDAZOLUL, INTERZIS ÎN ŢĂRILE UE
Potrivit cercetătoarei, tiabendazolul, unul dintre E-urile din categoria celor nocive şi toxice, a fost interzis în foarte multe ţări din Uniunea Europeană pentru că are o sumedenie de efecte secundare.
„Vorbim de greaţă, vărsături, diaree, dureri de cap, diverse probleme apărute la nivelul pielii. Sunt o grămadă