În România oamenii dau mită chiar şi atunci când nu li se cere, doar pentru a se asigura că beneficiază de cele mai bune servicii. Studiile arată că cele mai mari sume ajung la medici sau la magistraţi, dar valoarea şpăgii variază şi în funcţie de mărimea oraşului.
Clujul se numără printre oraşele unde se dau cele mai mari şpăgi. Aici, o „atenţie” medie ajunge până la 300 de euro. Aceeaşi sumă se dă şi în oraşe ca Bucureşti, Mureş şi Constanţa. Studiile arată, de asemenea, că cele mai mici șpăgi se dau în Bihor, Brașov și Sibiu, respectiv 50 de euro.
În România, cele mai mari șpăgi sunt plătite magistraților, sumele ajungând şi la 5.000 de euro. Românii merg însă cu plicul şi la medici sau la profesori. În total, peste 60% dintre români dau șpagă, chiar dacă se declară împotriva acestei practici.
„Din păcate, oamenii ca să fie serviţi, dau şi un pic de şpagă”, spune un clujean.
„E o problemă majoră, nu minoră, din păcate. În lumea asta nu mai știu dacă poate parlamentul să rezolve ceva, pentru că și ei sunt corupți”, spune un alt clujean.
Nu toţi dau, însă, şpagă. „Eu am fost la medic şi nu am avut să dau cât a vrut el. M-a dat afară. Mi-a zis: hâș de aici. Mi-am găsit altul şi m-a rezolvat și fără. Dar se dă şpagă cam peste tot. E ceva inadmisibil”, spune un al clujean.
Sociologii au o explicație simplă pentru acest fenomen. „Şpăgile au un rol asigurator. Adică oamenii vor să se asigure că vor beneficia de ce se poate mai bun sau măcar de ceea ce ar avea dreptul în mod normal. Pe de altă parte există clar un obicei la români”, spune sociologul Mircea Comșa.
Conform unei analize realizate de Asociația Română pentru Transparență, România este văzută de locuitorii ei dreptul una din cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, fiind depășită doar de Bulgaria, Italia și Grecia.