Masoneria este un ordin iniţiatic care există sub diverse forme în întreaga lume. Membrii organizaţiei sunt înfrăţiţi prin idealuri comune. Mulţi români celebri au avut de-alungul timpului legături cu francmasoneria, unul dintre ei fiind Traian Vuia.
Inventatorul născut într-un sat din judeţul Timiş care acum îi poartă numele a fost un pionier al aviaţiei mondiale şi este creditat cu realizarea primului zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul, chiar dacă dezbaterea asupra definiţiei de "primul aeroplan" durează de mai bine de 100 de ani. Localitatea Traian Vuia, aflată la 85 de kilometri de Timişoara şi la 20 de Lugoj, se afla atunci în comitatul Caraş-Severin, parte a Imperiului Austro-Ungar, şi se numea Surducu Mic, parte din comuna Bujoru.
După ce a terminat liceul la Lugoj, în 1892, Vuia pleacă la Budapesta pentru a-şi urma visul, adică pentru a studia a Universitatea Politehnică. Dificultăţile financiare îl obligă, însă, să se înscrie la Facultatea de Drept şi să lucreze la birouri de avocatură petru a se întreţine. În cele din urmă va deveni chiar şi doctor în drept, în 1901, însă nu renunţă a pasiunea lui: înţelegerea zborului. După ani de zile în care a studiat problema zborului uman, schiţează şi apoi construieşte, nu fără dificultăţi, primul aparat de zbor, pe care l-a numit "aeroplan-automobil".
Pe 18 martie 1906, la Montesson, lângă Paris, Traian Vuia avea dă devină primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, dotat cu sisteme proprii de decolare, propulsie şi aterizare. De-a lungul timpului, Traian Vuia avea să breveteze mai multe invenţii, printre care un generator de aburi încă folosit în centralele termice sau două modele de elicopter.
Traian Vuia a avut şi o activitate politică demnă de menţionat, iar aici pot fi văzute şi legăturile sale cu francmasoneria. A făcut parte din Cons