Mii de viitori absolvenţi de liceu se înghesuie în această perioadă la târgurile de universităţi străine organizate în Bucureşti şi în ţară în căutarea unei instituţii de învăţământ unde să-şi continue studiile. Cei mai mulţi vor să rămână şi să lucreze în străinătate după ce îşi finalizează studiile, dar există şi tineri care merg să studieze în afară gândindu-se că vor avea un avantaj în momentul în care vor dori să se angajeze în România. Specialiştii în recrutare chestionaţi de gândul explică în ce condiţii studiile superioare în străinătate reprezintă un atu în ochii angajatorilor din România.
Despre cum sunt priviţi absolvenţii de studii superioare în străinătate de către angajatorii români, pentru ce tipuri de compani contează să ai studii în străinătate, cum influenţează acest aspect salariul şi care sunt limitele studiilor în străinătate, dar şi despre costurile pe care le presupune să studiezi la o universitate din afară şi care sunt cele mai căutate universităţi din Europa, citiţi într-o analiză gândul.
Ce companii caută absolvenţi de studii superioare în străinătate
Studiile în străinătate reprezintă un avantaj competitiv, în special, în cazul multinaţionalelor, companii care îşi doresc ca angajaţii să aibă o oarecare lejeritate în a lucra în medii multiculturale şi multilingvistice. Specialiştii consultaţi de gândul atrag însă atenţia că în ochii angajatorilor contează mai mult experienţa efectivă obţinută în afară şi îi sfătuiesc pe tinerii care merg la studii în străinătate să încerce, în măsura în care este posibil, să se angajeze în timpul facultăţii.
„O facultate în afara României nu garantează obţinerea imediată a unui loc de muncă. Există însă domenii şi tipuri de joburi pentru care, în ultima vreme, constatăm o apetenţă deosebită pentru candidaţi care şi-au făcut studiile, indiferent de nivel, în afara României. E un