Cei mai puternici lideri chinezi se vor întâlni la sfârşitul acestei săptămâni pentru a trasa viitorul Chinei. Sforile sunt însă trase de cei şapte membri ai Biroului Politic de Conducere al Partidul Comunist.
Chinezii îşi vor afla viitorul în acest sfârşit de săptămână. A treia sesiune plenară a Partidului Comunist Chinez începe sâmbătă la Beijing şi se va încheia pe 12 noiembrie. Este prima reuniune de la schimbarea de la conducerea partidului şi are ca scop trasarea politicilor şi a strategiei economice a Chinei, adică mult-aşteptata reformă economică promisă de Beijing de mai bine de doi ani.
Schimbările decise vor fi semnificative, spun analiştii, bazându-se în primul rând pe venirea la putere a „gărzii noi” în Partidul Comunist, dominată de aşa-numiţii „prinţi roşii”. Practic, aceştia sunt urmaşii revoluţionarilor comunişti, care au înfiinţat Republica Populară Chineză. „Prinţii roşii” sunt şcoliţi în străinătate şi sunt orientaţi către dezvoltarea sectorului privat pentru implusionarea economiei, spre deosebire de colegii lor populişti.
Reforma economică a „prinţilor roşii”
Astfel, se aşteaptă ca plenara să ducă la adoptarea unor măsuri puternice pentru încurajarea afacerilor, totul cu scopul declarat al reorientării economiei chineze de la manufacturile ieftine şi dependenţa de exporturi către producţie cu valoare adăugată şi consum intern.
De aceea, „prinţii roşii” vor ca Beijingul să aplice o serie de reforme pentru atragerea investitorilor străini, printre care legi pentru protejarea drepturilor contractuale şi a intereselor străinilor. Vor fi discutate şi legi care ating cele mai adânci laturi ale ideologiei de stânga, precum iniţiativa de a permite tranzacţionarea terenurilor agricole colectivizate.
„Guvernul a demarat deja reforme în arii precum sistemul financiar, fis