Guvernul Ucrainei a semnat marţi un acord de 10 miliarde de dolari cu americanii de la Chevron, aceştia urmând să exploreze şi, eventual, să extragă gaze de şist din vestul ţării, din regiunea Olesska. Prin comparaţie, investiţia Chevron în România este nesemnificativă: 385 de milioane de dolari. Acesta este cel mai de succes contract european al americanilor, pe gazele de şist, după experienţa din Polonia. Încercările similare din Bulgaria, Lituania şi România intră, deocamdată, la categoria eşecuri.
Ucraina, care este dependentă de gaz din Rusia, pe care îl cumpără cu aproximativ 400 de dolari pe mia de metri cubi, în cadrul unui contract pe 10 ani, care nu a poate fi renegociat, încearcă astfel să îşi diversifice sursele de import energetic. Un contract similar cu cel încheiat astăzi, tot de maximum 10 miliarde de dolari, a fost parafat în luna ianuarie cu Shell, pentru zăcământul Yuzivska, din estul Ucrainei. Ţinta guvernului de la Kiev fiind ca până în 2020 Ucraina să ajungă exportator de energie conform Reuters.
Chevron urmează să investească 350 de milioane de dolari în explorarea zăcământului Olesska (peste 5.000 de kilometri pătraţi) iar în funcţie de mărimea zăcămintelor găsite, investiţia totală poate ajunge la 10 miliarde de dolari. Perioada de explorare se va încheia în 2015.
Autorităţile ucrainene estimează că producţia va atinge 8-10 miliarde de metri cubi pe an şi că zăcământul are rezerve de 2.980 miliarde de metri cubi de gaz. Guvernul ucrainean speră ca cele două contracte privind gazele de şist să aducă între 11 şi 16 miliarde de metri cubi de gaze în 5 ani. Cu toate acestea, optimismul privind rezervele de gaze de şist a fost similar şi în Polonia, care deţine cele mai mari rezerve de acest fel din Europa, însă rezultatele din teren au fost mult mai modeste decât aşteptările.
“Acesta este încă un pas către obţinerea