Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) va desemna, în unităţile subordonate, consilieri pentru integritate, care vor avea rolul de a spijini activităţile de prevenire a corupţiei în penitenciare, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Justiţiei, lansat joi în dezbatere publică.
Potrivit proiectului, consilierul pentru integritate acordă consultanţă şi asistenţă funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu privire la respectarea normelor deontologice. El trebuie să monitorizeze aplicarea prevederilor codului deontologic în ANP şi unităţile subordonate.
Mai mult, acest consilier va trebuie să propună şefului structurii organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de instruire realizate de către personalul specializat din Direcţia pentru Prevenirea Criminalităţii şi Terorismului (DPCT) şi celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu.
"Consilierul pentru integritate se desemnează prin decizie a directorului general al ANP sau, după caz, a directorilor unităţilor subordonate, din rândul personalului care posedă cunoştinţe juridice, au abilităţi de comunicare şi se bucură de o bună reputaţie morală şi profesional", se arată în proiect.
Documentul citat mai prevede şi organizarea unor activităţi de informare şi instruire anticorupţie.
"Activităţile de informare şi de instruire anticorupţie se realizează de către personalul specializat din cadrul Direcţiei Prevenirea Criminalităţii şi Terorismului (DPCT) din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi unităţile subordonate, cu sprijinul altor instituţii cu atribuţii în domeniu", prevede acelaşi proiect.
Conform sursei citate, întregul personal al sistemului administraţiei penitenciare are obligaţia de a participa la activităţile de instruire anticorupţie cel puţin o dată la trei ani.
Proiectul de Ordin al ministrului