Membrii formaţiei daneze Efterklang, care au concertat alături de orchestrele simfonice din Sydney, Copenhaga şi Rotterdam şi vor susţine în premieră un recital în Bucureşti pe 13 noiembrie, au declarat pentru MEDIAFAX că liniştea este un element de nepreţuit în momentul înregistrării unui material.
Înainte de concertul din 13 noiembrie, publicul este invitat, vineri, de la ora 19.00, în Ceainăria Cărtureşti Verona din Bucureşti, pentru 65 de minute în culisele procesului creativ al trupei: proiecţia filmului documentar "The Ghost of Piramida". Regizat de Andreas Koefoed, "The Ghost of Piramida" documentează vizita celor trei membri Efterklang în oraşul rus Piramida, o aşezare minieră abandonată, o călătorie care a inspirat cel mai recent album al trupei - "Piramida", apărut în 2012.
Inspiraţia pentru această călătorie a venit în 2010, atunci când membrii trupei au văzut fotografii din Piramida, o aşezare uitată de lume, situată pe insula Spitsbergen, la jumătatea distanţei dintre Norvegia şi Polul Nord. La origine un oraş minier rus ce găzduia peste o mie de oameni, Piramida zace abandonată din ianuarie 1998. Curioşi şi fascinaţi de existenţa oraşului-fantomă, cei trei membri Efterklang au decis să-l viziteze în august 2011. Timp de nouă zile, au cules mărturii sonore şi înregistrări care au pus bazele noului album, produs apoi într-un studio berlinez.
"Am fost fascinaţi de pustietatea şi accesul pe care l-am avut la fiecare clădire. Când înregistrezi, liniştea este un element de nepreţiut. În acest sens, oraşul «fantomă» este perfect. (...) sunt foarte multe lucruri fascinante, dar şi multe probleme legate de minerit. Întregul concept pare să nu aibă niciun sens. Ne folosim de minerit pentru a trăi, dar, în acelaşi timp, prin minerit poluăm şi folosim resursele în mod nesustenabil", a declarat pentru MEDIAFAX Rasmus Stolberg, basistul formaţi