Medicamentul contrafăcut pentru tratarea hepatitei de tip B şi C nu a ajuns şi în farmaciile din judeţul Vrancea. Până acum, medicamentul contrafăcut, respectiv Pegasys, a fost găsit în trei farmacii din țară, iar verificări urmază a fi efectuate în toate judeţele.
Președinta Colegiului Farmaciștilor Vrancea, Daniela Cotîrlan, ne-a precizat că nu au fost semnalate astfel de cazuri în județul nostru. „La noi în județ nu au fost semnalate cazuri, iar pacienții pot sta liniștiți. Cei care vin cu acest medicament din afara județului sunt sfătuiți să verifice dacă seringile sunt din sticlă și au piston de culoare roșie. Cele contrafăcute sunt din plastic. În general, acest medicament se găsește în lanțurile de farmacii, iar tratamentul se face sub observație”, ne-a explicat Daniela Cotîrlan.
Reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului au tras un semnal de alarmă cu privire la unul dintre medicamentele folosite în tratamentul hepatitei de tip B şi C, care ar putea fi contrafăcut. În trei farmacii din ţară au fost deja depistate doze contrafăcute, iar ancheta continuă la nivel naţional. Poliţia Română a deschis un dosar ce vizează infracţiuni de spălare de bani, evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse contrafăcute, ei fiind coordonaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Compania care produce medicamentul Pegasys, administrat bolnavilor de hepatită B şi C, a anunţat Agenţia Naţională a Medicamentelor că este posibil ca pe piaţa din România să fi ajuns flacoane contrafăcute. Alerta a fost lansată după ce mai multe doze contrafăcute au fost descoperite pe piaţa din Germania. Potrivit raportului companiei, acest medicament contrafăcut poate fi periculos, deoarece conţine doar glucoză şi apă, nu şi substanţa activă care combate hepatita. Este ca şi cum bolnavii ar întrerupe tratamentul, explică farmaciş