Comuniştii au folosit cutiile de chibrituri într-o manieră asemănătoare cu cea utilizată de marile corporaţii de azi.
Prima parte a erei comuniste a stat şi sub semnul unei ample campanii de propagandă pe... cutia de chibrituri. Ajungând în cele mai îndepărtate colţuri ale ţării şi la toate categoriile sociale, banalul ambalaj a fost purtătorul unor mesaje dintre cele mai variate, de la îndemnul de a merge la vot, la ovaţii adresate tovarăşului Stalin.
Sfaturi pentru agricultori
„Pentru recolte bogate, intră în tovărăşie”, „Muncind în Gospodăriile de Stat, vă creaţi condiţii mai bune de viaţă” sau „Sporeşti recolta prăşind de trei ori” apar pe cutiile de chibrituri din anul 1955. Gândacul de colorado trebuia şi el exterminat, astfel că toţi cultivatorii erau îndemnaţi să „apere” culturile de acest duşman american, tot prin intermediul etichetelor de pe cutiile de chibrituri. Educaţia realizată prin micul manual din buzunarul tuturor era de folos comunităţilor săteşti, dar sfaturile erau oarecum neaşteptate pentru oameni care se presupune că trăiseră toată viaţa la sat şi munciseră pământul: „Aşezaţi fânul şi paiele departe de casă” ori „Pentru recolte bogate să dezmiriştim imediat după seceriş”. Îndrumările par a fi mai degrabă pentru cei care până la urmă nu erau prea familiarizaţi cu munca şi cu responsabilităţile.
Ovaţii şi entuziasm
În anul 1949, Stalin împlinea 70 de ani. Cutia de chibrituri reflecta acest eveniment printr-un text plin de înflăcărare: „Trăiască 21 decembrie, a 70-a aniversare a eliberatorului şi prietenului poporului român, Tovarăşul Stalin!”. Alte mesaje încurajatoare îi vizau pe mineri, pe tinerii muncitori şi în general pe toţi cei ce muncesc, 1 Mai, ziua internaţională a muncii fiind bine reflectată pe pachetele de chibrituri, alături de mesaje despre prietenia româno-sovietică. „Omul nou” trebuia să lase în s