Proiectul Dragnea privind descentralizarea, în realitate judeţizarea, va bloca modernizarea României, propunându-şi să transfere în mod uniform resurse care să fie gestionate de către consiliile judeţele după principiul pentru fiecare câte puţin, dintr-un disponibil financiar/patrimonial naţional care se micşorează de la un an la altul, consideră Institutul pentru Politici Publice (IPP) – un consecvent susţinător al unei viziuni moderne şi sustenabile de descentralizare încă de la înfiinţare.
Criticăm proiectul de lege Dragnea care aşează Consiliul Judeţean în centrul dezvoltării locale. Agenda Dragnea, care nu exprimă o viziune de dezvoltare sustenabilă cu scenarii de îmbunătăţire a calităţii serviciilor publice, promovează o viziune socialistă, de uniformizare a nivelului de dezvoltare/de echilibrare a sărăciei în interiorul judeţelor, prin susţinerea ruralului de către un Consiliu Judeţean întărit în mod artificial. Consiliului judeţean i se dă posibilitatea de a avea, formal, venituri proprii (taxe încasate până în prezent de direcţiile deconcentrate ale Ministerelor), respectiv patrimoniu (prin preluarea activelor fostelor instituţii deconcentrate, mai ales din domeniul tineretului şi sportului, respectiv culturii – peste jumătate din paginile proiectului conţin liste de clădiri şi bunuri care vor intra în patrimoniul, actualmente inexistent, al judeţului!).
Dezvoltarea României trebuie făcută în jurul centrelor urbane – singurele entităţi capabile să genereze dezvoltare dinamică şi sustenabilă, în condiţiile unei mobilităţi crescute a populaţiei dinspre mediul rural spre cel urban, consideră IPP. În situaţia adoptării unui asemenea proiect de lege, municipalităţile/localităţile mari sunt descurajate să mai dezvolte/iniţieze proiecte de anvergură atâta vreme cât nu le este recunoscut potenţialul de a radia dezvoltare prin coagularea unor proiecte