Livrările mari de spaţii noi de birouri ar putea fi amânate pentru 2015, iar volumul ofertei de spaţii comerciale este incert pentru 2014
Pe segmentul industrial sunt perspective mai bune, dar doar pentru anul viitor
Activitatea curentă este deja foarte redusă, în T3 fiind livrat câte un proiect pe fiecare segment
Activitatea de dezvoltare de proiecte imobiliare noi este una săracă atât în ceea ce priveşte spaţiile de birouri, comerciale sau industriale, iar previziunile pentru 2014 nu sunt deloc optimiste, livrările de proiecte noi fiind incerte pe toate cele trei segmente ale pieţei imobiliare din România.
Potrivit unui studiu al companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL), activitatea de dezvoltare este deja modestă, în ultimele trei luni fiind livrate câte un proiect important pe piaţa spaţiilor de birouri şi pe cea a spaţiilor comerciale şi două proiecte noi pe piaţa spaţiilor industriale.
Totodată, autorii studiului prevăd un volum redus şi pentru 2014, cu proiecte de birouri ce s-ar putea amâna pentru 2015 şi o ofertă incertă în ceea ce priveşte proiectele de spaţii comerciale. Segmentul industrial prezintă un potenţial mai mare, odată cu extinderea sau relocarea unor capacităţi de producţie. Însă, potrivit unui studiu realizat de compania Active Property Serices, acest potenţial se va concretiza printr-o îmbunătăţire lentă.
Doar 1.800 de metri pătraţi inauguraţi pe piaţa de birouri în trimestrul trei
O singură clădire de birouri de mici dimensiuni a fost livrată în trimestrul 3 din 2013, adăugând 1.840 mp la oferta totală de spaţii de birouri. În primele trei trimestre ale anului, suprafaţa de birouri nou livrate a însumat 81.000 mp. Stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti este estimat la 2,04 milioane mp. "Pentru 2014, oferta este estimată la 120.000 - 135.000 mp. Datorită vo