Oameni liberi care se adună sub cupola unei societăţi secrete la care numai ei au acces. Au ritualuri pe care nu le împărtăşesc cu ceilalţi şi nu de puţine ori s-a speculat faptul că masonii sunt oameni influenţi, care ar avea un rol important în mersul lucrurilor. Pe lângă realitatea zilelor noastre, în istoria Capitalei au existat numeroase personalităţi care au decis să facă parte din această societate.
Unul dintre ei a fost Alexandru Paleologu, Alecu aşa cum era cunoscut de prieteni, figurând pe site-ul Marii Loje Regulare a României printre masonii de seamă. S-a născut în Bucureşti, în anul 1919, şi s-a stins la 86 de ani.
A fost unul dintre numele marcante ale Bucureştiului şi s-a remarcat de-a lungul vremii ca scriitor, eseist, critic literar, diplomat, dar şi om politic.
Ion Craifaleanu, numele care l-a apărat de Securitate
Povestea lui Alecu Paleologu a început în sânul unei familii boiereşti care, cel mai probabil, are originile în Imperiul Bizantin, ajungând în Ţările Române la începutul secolului al XVIII-lea. Odată cu trecerea timpului, Alecu ajunge să ocupe poziţii importante în lumea politică a vremii şi cu fiecare pas făcut pe scara politică încep să apar primele probleme.
Uşor-uşor, numele lui apare pe listele întocmite de Securitate şi de teamă să nu fie prins se ascunde sub un nume fals în Câmpulung Muscel: Ion Craifăleanu, după cum menţionează Marea Lojă Regulară a României. În cele din urmă, faptele pentru care fusese urmărit sunt prescrise şi intră, din nou, în legalitate.
Câţiva ani mai târziu, în 1959, Capitala este acoperită de un val de arestări, iar pe listele celor vizaţi se înscrie şi Alecu Paleologu. A fost arestat în toiul nopţii şi obligat să-şi strângă câteva lucruri, fiind transportat la cunoscuta închisoare „Malmaison“. În timpul detenţiei ar fi fost racolat de Securitate şi a fost graţiat în anul