Deşi Ardealul nu a dus lipsă de masoni, unii dintre ei foarte celebri, unii asumaţi, alţii nu, în Bistriţa-Năsăud există prea puţine date despre acest subiect încă sensibil. Totuşi, potrivit istoricilor, printre cei care au avut legături cu masoneria se numără Grigore Moisil, unul dintre cei mai străluciti matematicieni ai ţării, dar şi Valeriu Pop, un apropiat al Regelui Carol al II-lea şi ministru al Justiţiei în două rânduri.
Grigore Moisil şi masoneria
Nu se ştiu date exacte, însă mai mulţi istorici susţin că ar exista informaţii care ar indica faptul că celebrul matematician, care se trage din celebra familie Moisil originară din comunele bistriţene Şieuţ şi Şanţ ar fi avut legături cu masoneria.
Matematicianul nu a confirmat niciodată acest lucru, cu toate acestea, se regăseşte pe lista celebrităţilor române care au avut legături cu masoneria. Mai mult, Marea Lojă Naţională din România, acordă anual un premiu pentru Ştiinţe Exacte, care-i poartă numele.
Grigore Moisil s-a născut în anul 1906 în oraşul Tulcea, tatăl său fiind Constantin Moisil, considerat părintele numismaticii româneşti, cel care a şi pus bazele primei şcoli din România care studiază monedele.
Grigore Moisil nu s-a lăsat nici el mai prejos, fiind unul dintre românii care a ajutat la realizarea primelor calculatoare româneşti, contribuind la dezvoltarea informaticii, contribuţii pentru care în 1996 a primit, post mortem, Computer pioneer Award al societăţii IEEE.
Matematicianul care a ajuns să pună bazele informaticii româneşti era apreciat nu doar pentru mintea sa sclipitoare, cât şi pentru replicile sale pline de umor.
Valeriu Pop şi masoneria
O altă personalitate despre care se bănuieşte că ar fi avut legături cu masoneria este Valeriu Pop, un jurist, născut în 1896 în comuna bistriţeană Bu