Frica primarului general Sorin Oprescu de un posibil cutremur şi insistenţa de a face rost de bani pentru consolidarea clădirilor din Centrul Istoric s-a propagat printre bucureşteni. Manipularea dă roade. Oamenii şi-au amintit de lista clădirilor declarate cu risc seismic şi vor să ceară consolidarea blocurilor. Primarul general profită de situaţie şi avansează nişte sume ameţitoare. Practic, oamenii trebuie să-şi facă ipoteci pe apartamente pe 20-30 de ani.
Proiect Bucureşti, compania de arhitectură şi proiectare care în perioada 1953-1990 a „desenat“ aproape tot ce s-a construit în Capitală, este şi cea care a expertizat circa 2.000 de clădiri din Bucureşti. Dintre acestea, 1.800 de imobile au grade diferite de urgenţă. Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) este dispusă să consolideze cu fonduri proprii doar 190 de clădiri (cele cu bulină roşie) care sunt încadrate la risc de prăbuşire. De regulă, acestea sunt imobile vechi, cu cel mult 5 etaje. Alte 184 de blocuri sunt încadrate în gradul I de risc seismic. Acestea sunt clădiri construite după 1965, care au o “durată de lucru” între 80 şi 100 de ani, în funcţie de materialele folosite la construcţie. Pentru consolidarea acestora, reprezentanţii PMB au avansat diferite plafoane de creditare. Locatarii din garsoniere trebuie să plătească circa 8.000 de euro, cei cu două camere, 12.000 de euro, iar cei care deţin trei camere, 16.000 de euro. În mărinimia sa, PMB face anumite concesii. Astfel, familiile care nu pot plăti suma stabilită după consolidare pot fi scutite de plată, dacă fac dovada lipsei veniturilor. Dar asta nu înseamnă că moştenitorii sau următorii proprietari, după caz, sunt scutiţi de la plată.
Prost e cel care dă, nu cel care cere
Profitând de teama oamenilor de cutremur, reprezentanţii PMB sunt zgârciţi în explicaţii. Astfel, bucureştenii nu ştiu la ce ar trebui să se angaj