Legea pentru eutanasierea câinilor fără stăpân, a cărei norme urmează să fie puse în aplicare, nu a crescut mult numărul adopţiilor de patrupede la nivel de Arad. Cum realizarea unor statistici este de multe ori o muncă prea laborioasă, chiar şi dacă vorbim de oameni, desigur, nici pentru numărul câinilor de pe străzi, ori cel al adopţiilor nu a fost făcută o situaţie exactă. Hingherii fac capturări mai dese, dar mulţi dintre aşa-zişii iubitori de animale nu se înghesuie la adăposturi, pentru a lua acasă un patruped.
Deşi în ultima perioadă, încrederea în organizaţii non-profit care se ocupă cu apărarea drepturilor animalelor a scăzut, neglijenţa unor oameni nu poate fi pusă pe seama ONG-urilor. În timp ce metodologia de aplicare a legislaţiei pentru eutenasierea maidanezilor ar urma să intre în vigoare la finele lunii noiembrie, sute de câini ajung în adăposturi. Două organizaţii non-profit arădene se ocupă intens de soarta câinilor fără stăpân, prin acestea fiind date anul acesta spre adopţie câteva sute de patrupede. Este vorba de Asociaţia Animed Arad şi de Asociaţia de Protecţie a Animalelor Miniş (APAM).
Vizita la adăposturi poate avea pentru cei mai slabi din fire, un puternic impact emoţional şi asta nu pentru că patrupedele nu ar fi îngrijite, cum se întâmplă în unele aşezăminte ce aparţin de primării. Ci pentru că aici trăiesc zeci de animale bătute şi chiar mutilate de oameni, cu handicap şi cu sechele după relele tratamente primite. Pentru aceste patrupede, adăposturile asociaţiilor non-profit sunt unica şansă de supravieţuire, întrucât de adopţie nu se poate pune problema. „Adăpostul nostru s-a transformat în mare parte în azil pentru câini, animale care vor rămâne să traiască aici. Şi asta pentru că mare parte a câinilor pe care îi avem sunt handicapaţi, ori nu mai au încredere în oameni, ceea ce îi face neadoptabili. Anul acesta au