Andrei Oişteanu, cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor, consemnează în cartea sa "Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură" detalii incredibile despre marii scriitori ai literaturii române care foloseau substanţe halucinogene pentru a-şi stimula intelectul.
Astfel, Oişteanu vorbeşte în cartea lui de scriitori precum Mihai Eminescu, Alexandru Macedonski sau Mircea Eliade care se drogau pentru a atinge o anumită stare pentru creaţie.
"Iniţial, am cercetat mărturii istorice, etnologice şi istorico-religioase referitoare la utilizarea în scopuri magico-rituale a plantelor psihotrope în spaţiul carpato-dunarean din Antichitate până în epoca premodernă" a explicat autorul.
În urma cercetărilor autorului, se pare că Mihai Eminescu era dependent de calmantele prescrise de medicul sau psihiatru. Poetul notase, la un moment dat în jurnalul sau personal: "La doctorul Sutu să-mi dea ceva calmant".
La rândul sau, Alexandru Odobescu era dependent de morfină! Acest lucru reiese dintr-o scrisoare studiată de Oisteanu, semnată de Odobescu şi destinată soţiei sale, Saşa.
Potrivit cercetarilor autorului, existau şi scriitori care foloseau stupefiante. Mircea Eliade, de exemplu, consuma cannabis şi opium atunci când medita. Eliade vorbeste de "tufe de bhang", mai exact Cannabis Indica, "ale căror frunze fierte sau fumate într-o hooka de lemn produc o toropeală mult gustată de sadhus, căci se spune că facilitează concentrarea mentala şi clarifică meditaţia".
Sursa: stirilerol.ro Tags: substante interzise Andrei Oisteanu scriitori romani istorie religie literatura Institutul de Istorie a Religiilor substante halucinogene morfina calmante cannabis indica
Andrei Oişteanu, cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor, consemnează în cartea sa "Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură" detalii incredi